• Falla rodant en la Nit de les Fogueretes
Agullent reviu la Nit de les Fogueretes
Més de 400 anys de tradició es rememoren el divendres 1 de setembre
1/09/2017

Amb vora 70kg de cacau i 30kg de tramussos la regidoria de Festes i els festers del Crist d’Agullent rebran el divendres 1 de setembre a la Font Jordana als participants a la Nit de les Fogueretes d’Agullent, que segons els entesos, és possiblement la romeria nocturna més antiga de les terres valencianes.

A partir de les 23h, i coincidint amb el primer divendres del mes de setembre, Agullent reviurà més de 400 anys de tradició ininterrompuda amb la Nit de les Fogueretes.  Com marca la tradició, veïns i visitants pujaran des de la plaça Major cap a l’ermita de Sant Vicent Ferrer amb fanalets i falles, per a rememorar el milacre de la pesta. Una vegada a l’ermita, i després de cantar els goigs, els assistents esperaran en filera per a untar-se amb l’oli de la llàntia de Sant Vicent Ferrer, que al 1600 segons la tradició, deslliurà al poble d’Agullent de la pesta bubònica que l’amenaçava. Una volta realitzat aquest cerimonial, els participants a la romeria desfan el camí de l’ermita entre xiprers, fins al parc de la Font Jordana, on els esperen els festers amb cacaus, tramussos i beguda, i on enguany actuarà l’Orquestra Titànic.

La Nit de les Fogueretes va ser declarada al 2010 per la Conselleria de Turisme com a Festa d’Interès Turístic Local, i actualment està en tràmit la seua catalogació d’interès provincial. Amb la Nit de les Fogueretes, demà divendres arranquen a Agullent oficialment les Festes del Miracle, que inclouen actes d’un alt valor etnològic i cultural com la centenària Dansada a la plaça Major (dissabte 23:30h), així com activitats més lúdiques com una extensa programació infantil i d’orquestres.

Aquest dijous 31 d'agost es va realitzar el darrer taller de l'estiu de confecció de falles, fruit de la voluntat de la regidoria de Festes de promoure la recuperació d'aquesta tradició.