• Nit de les Fogueretes d'Agullent
La Nit de les Fogueretes és declarada d'Interés Turístic Provincial
1/12/2017

La Nit de les Fogueretes d’Agullent, que segons els entesos és una de les romeries nocturnes més antigues a nivell autonòmic, ha estat declarada per l’Agència Valenciana de Turisme com a Festa d’Interés Turístic Provincial de la Comunitat Valenciana.

 

La resolució, que ha estat publicada hui al DOGV, ha estat rebuda amb alegria pels regidors de Turisme i Festes de l’Ajuntament d’Agullent, Bea Albert i Pau Muñoz, el quals han estat treballant al llarg del darrer any per aconseguir aquest reconeixement.

 

Per a dur endavant el reconeixement com a festa d’interés turístic provincial, l’Ajuntament d’Agullent ha comptat amb el suport de diverses entitats, que es van sumar a la petició què aquesta festa,  amb més de 400 anys d’antiguitat, pujara a la categoria d’interés turístic provincial. Entitats com el Museu Valencià d’Etnologia, diversos departaments de la Universitat de València així com l’Associació Cultural la Nostra Terra o l’IEVA.

 

“Des de l’any 2010 la Nit de les Fogueretes d’Agullent  ja tenia la consideració de festa d’interés turístic local, però pel seu inqüestionable valor etnològic i pel seu potencial com atractiu  turístic vam considerar que calia treballar per aconseguir que pujara a la categoria de provincial”, comenta Bea Albert, regidora de Turisme. “Es tracta d’una nit molt especial, on el foc dels fanalets, de les fogueres i de les falles, que són unes torxes fetes amb esportins, il·luminen el camí cap a l’ermita de Sant Vicent Ferrer. Un  ritual que els agullentins i agullentines conservem des de fa més de quatre segles”.

 

Per a Pau Muñoz, regidor de Festes de l’Ajuntament d’Agullent, aquesta declaració ve a ratificar la rellevància que té aquesta festa no només entre els agullentins, “sinó també entre els nombrosos visitants que cada primer divendres de setembre s’apropen fins a Agullent per a participar en aquesta romeria nocturna, que rememora el milacre de la pesta de Sant Vicent Ferrer”. De fet, segons assenyala el regidor de Festes,  la important repercussió pública i informativa de les darreres edicions de la Nit de les Fogueretes, ja indicava  la necessitat de fer pujar un esglaó la declaració turística d’aquesta festa, “i així col·locar-la allà on per repercussió és mereix, és a dir, ser catalogada d’interès turístic provincial”.